Vlierbessen zijn een van deze krachtige immuun versterkende voedingsmiddelen, boordevol antioxidanten, vitamine A en C, kalium, ijzer, foliumzuur en calcium. Onderzoek toont ook aan dat stoffen in vlierbessen kunnen voorkomen dat het influenzavirus menselijke cellen binnendringt en zich daar vermenigvuldigt, en dat ze sterk werkzaam zijn tegen virussen, waaronder de griep.
Rozenbottel is een ander seizoensgebonden herfst ingrediënt dat ziektes kan helpen voorkomen; het hoge gehalte aan vitamine C, A en E, in combinatie met ontstekingsremmende eigenschappen, maakt het tot een natuurlijk medicijn.
Immuunversterkende, stevige en voedzame voedingsmiddelen helpen ons te beschermen tegen ziekten (vlierbes, rozenbottel) en geven ons een gevoel van troost dit seizoen:Appels, peren, rode biet, broccoli, kool, wortelen, knolselderij, boerenkool, prei, uien, pastinaak, aardappelen, kweepeer, pompoen, koolraap, raap, pompoen, vlierbes, pruimen, rozenbottel, vijgen, hazelnoot, zoete kastanje.
RECEPT voor Lekkere gekruide pompoensoep
Op die donkere, koude winteravonden is deze verwarmende en hartige soep heerlijk. Pompoen zit boordevol vitamine C, A en B en bevat ook veel darmvriendelijke vezels. Deze soep is ook rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium en mangaan, die belangrijk zijn voor een kalm en gezond zenuwstelsel en een evenwichtige bloeddruk.
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
- 1 grote pompoen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje kokosmelk
- 1 liter kruidenbouillon
- ½ theelepel komijnzaad
- ¼ theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel garam masala
- ¼ theelepel chili
- 1 eetlepel kokosolie
- Zout en peper naar smaak
BEREIDEN:
Bereid de pompoen eerst voor door de zaden te verwijderen en in blokjes te snijden
- Verhit de kokosolie in een grote pan, hak de ui en knoflook fijn en bak ze een paar minuten
- Voeg de kruiden toe en roer goed
- Voeg de pompoen toe en roer goed om het kruidenmengsel te bedekken, en laat 5 minuten koken, terwijl je regelmatig roert
- Voeg vervolgens de kokosmelk toe
- Ga door met het koken op laag vuur gedurende 20 minuten, of tot de pompoen zacht is.
- Laat afkoelen en meng in keukenmachine of gebruik een staafmixer om er soep van te maken