Goed om te weten

De in- en uit weg bij CHRONISCHE PIJN

UITDAGENDE JEUGD ERVARINGEN
Tijdens de kindertijd leert het zenuwstelsel gevaar te herkennen. Bij elke ervaring die fysiek of emotioneel onveilig aanvoelt, leren de hersenen sneller in de beschermende modus te gaan en kan het ‘alarmsysteem’ steeds gevoeliger worden.

COPING-STRATEGIEËN
Wanneer kinderen met uitdagingen worden geconfronteerd, proberen ze vaak conflicten te verminderen door zich perfect te gedragen. Dit kan ertoe leiden dat ze op volwassen leeftijd perfectionisten en people-pleasers worden. Deze aangeleerde manier kan zorgen voor een staat van spanning en waakzaamheid in het zenuwstelsel.

GEZONDHEIDS-ERVARINGEN
Angst en onzekerheid tijdens de kindertijd, rond bijvoorbeeld operaties, verwondingen of
Onjuiste diagnoses, kan een enorme impact hebben op hoe beschermend het zenuwstelsel wordt. Dat kan weer leiden tot hevige pijn, een intensere pijn ervaring en verhoogde amygdala-activiteit (´emotionele brein´ wat het vecht/vlucht mechanisme activeert.)

DAGELIJKSE STRESS
Wanneer dan in het volwassen leven een overbezorgd zenuwstelsel wordt geconfronteerd met de dagelijkse onrust of stress, reageert het vaak door lichamelijke klachten te veroorzaken. Dit kan zich uiten in de vorm van hoofdpijn, maagproblemen, spierspanning, rugpijn, snelle hartslag en nog veel meer.

BELANGRIJKE GEBEURTENISSEN IN HET LEVEN
Net zoals alledaagse stress fysieke symptomen veroorzaakt, kunnen grote veranderingen in het leven vaak leiden tot nieuwe of verergerde symptomen. Veel voorkomende gebeurtenissen zijn:
Verandering in relaties / Verhuizing / Overlijden of verlies van een dierbare / Verandering in dienstverband of carrière / Discriminatie / Verandering in financiële draagkracht / Betrokkenheid bij een gewelddadige relatie / Traumatische gebeurtenis

CHRONISCHE SYMPTOMEN
Op elk moment kan een overactief zenuwstelsel een kantelpunt bereiken en de cyclus van chronische klachten beginnen. Deze kunnen een onderliggende oorzaak hebben of uit het niets verschijnen. Veelvoorkomende voorbeelden zijn: Migraine / Fibromyalgie / Vermoeidheid  / Rugpijn / Nek- of schouderpijn / Hand- of pols pijn / Kniepijn / Pijn in been of voet / Aangezichtspijn / Prikkelbaar Darm Syndroom / Aanhoudende pijn door een blessure / Andere symptomen die langer dan 3 maanden aanhouden

AANGELEERD PIJNPAD
Hoe we in het verleden pijn hebben ervaren, bepaalt hoe het centrale zenuwstelsel  reageert.
Het zenuwstelsel is uitzonderlijk plastisch, wat betekent dat het gemakkelijk gewoontes kan oppikken. Pijn is een van die gewoontes. Hoe meer het zenuwstelsel ‘oefent’ om een bepaald symptoom te activeren, hoe gemakkelijker het wordt om het steeds opnieuw te activeren.

REACTIES VAN HET BREIN
Als pijn chronisch wordt, ervaren veel mensen een hogere gevoeligheid; de hersenen worden als het ware meer en meer beschermend, detecteren iets als gevaarlijk of bedreigend en veroorzaken een pijn reactie, zelfs als er geen gevaar is.

PIJNGERELATEERDE STRESS EN VERANDERINGEN
Chronische pijn heeft niet alleen invloed op de hersenen, het heeft invloed op elk aspect van het leven, zoals: Fysieke activiteiten / Sociaal leven / Relaties / Identiteit / Mentale gezondheid / Dagelijkse routine

DE NEERWAARTSE SPIRAAL
De veranderingen in de hersenen en veranderingen in het leven die gepaard gaan met chronische pijn, voorzien de pijn van voeding. Activiteiten die op natuurlijke wijze pijn verlichten en belangrijkste gelukshormonen vrijgeven, worden beperkt, terwijl angst en waakzaamheid toenemen en stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden.

KENNIS
Het brein verwerkt deze chronische pijn met behulp van dat angst systeem. Om de cyclus van pijn te keren, moet het rationele deel van de hersenen (de prefrontale cortex) er vaak meer bij betrokken worden; door simpelweg te leren hoe pijn werkt; Kennis en Herkennen!.

BEWUSTWORDING
Om te herkennen waarom ons brein pijn genereert, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak kan zijn. Dit kunnen we achterhalen door diverse hulpmiddelen en oefeningen in te zetten via het begeleidings traject van Into the Center.
Een goed begrip van de weg die het zenuwstelsel heeft gevolgd, zal een duidelijker inzicht naar de uitweg van pijn bieden.

RESET
Het proces van het resetten van chronische pijn vereist oefening, experimenteren, geduld, vertrouwen en consistentie. Diverse technieken, zoals gebruikt in het coaching traject, helpen daarbij.
Gebruikte technieken zijn onder andere: Leren over chronische pijn / Leren loslaten van emoties / Geleide meditatie / Visualisatie / Schrijfoefeningen / Creatieve processen / Bewustwording technieken. En meer

NIEUWE ROUTES
Met inzicht en een nieuwe kijk op chronische klachten is het mogelijk om het zenuwstelsel nieuwe trucjes aan te leren. Plezier, spel, dankbaarheid en lichamelijke activiteit zijn krachtige gewoontes die natuurlijke pijnstillende, lichaamseigen stoffen aanmaken. Hoe meer je deze nieuwe gewoontes oefent, hoe meer je zenuwstelsel daarop reageert.

EEN NIEUWE REALITEIT
Door het volgen van het begeleidings traject zullen klachten (lichamelijk en/of mentaal) verdwijnen of sterk verminderen. Maar dat is niet het enige voordeel. Het werk dat nodig is om chronische pijn af te leren, heeft invloed op elk aspect van het leven, waardoor een liefdevolle relatie met het lichaam, een groter bewustzijn, dieper begrip van het Zelf, betere relaties, meer plezier in het dagelijks leven, meer succes en voldoening in privé en werkomgeving, mogelijk wordt.

MEER WETEN:
Contact Danielle voor een gratis intake gesprek.

 

Voor vragen of informatie kun je altijd telefonisch of via e-mail contact opnemen:
06 40033270 / info@intothecenter.nl

Afspraak maken Yoga

Afspraak maken Massage

Into the Center Leusden
Danielle Urbanus

telefoon: 06-40033270